Muizen zijn veel voorkomend in Nederland. We zien met name de huismuizen. Het is een slim dier die zich makkelijk aanpast aan zijn leefomgeving en alles eet wat op zijn pad komt. Ze komen het meest voor in de nabije omgeving van mensen(een cultuurvolger).

Het zijn uitstekende klimmers tegen ruwe oppervlakten. Daarnaast kunnen ze ook redelijk graven, maar meestal niet heel diep. Ze reageren vaak heel snel als er gevaar dreigt.

Hun reukzintuig is het belangrijkste zintuig.

Ze zijn het meest actief in de nachtelijke uren, zijn nieuwsgierig en vaak rust verstorend. Verandering in hun leefomgeving, maakt voor een muis niet veel uit. In hun leefomgeving moet water aanwezig zijn en het moet schuil- en nestgelegenheden bieden. Het is een familiedier die leeft in een eigen territorium waarin geen andere families geduld worden.

 

ONTWIKKELING

  • Vrouwtjes in de leeftijd van 2-12 maanden zijn constant vruchtbaar.
  • 6-10 worpen
  • Nestgrootte tussen de 5-6 jongen
  • Draagtijd 21 dagen
  • Zoogperiode 3 weken en na 2 maanden geslachtsrijp
  • Normale levensduur 1 jaar

 

SCHADE

Muizen staan bekend als dragers van ziektekiemen, waardoor de volksgezondheid en voedselveiligheid in het gedrang kunnen komen. Denk dan aan bv. Hantavirus, sporadisch ziekte van Weil en huidziekten. Daarnaast bevuilen ze voedselvoorraden met hun ontlasting(puntig, 3-8mm lang, 1-3mm dik) en urine. Ze veroorzaken ook vaak knaagschade aan verpakkingsmaterialen, isolatiemateriaal, leidingen en kabels. Door het graven is er kans op verzakkingen in het straatwerk.

 

WERING EN BESTRIJDING

Het is van groot belang dat de leefomgeving onaantrekkelijk wordt gemaakt voor de (huis)muizen, d.w.z. dat je habitatmanagement op orde moet zijn. Denk dan aan het maaien van het gras rondom de gebouwen, geen/weinig begroeiing tegen de muren en dat materialen op een overzichtelijke en nette manier zijn gerangschikt. Hierdoor hebben ze minder schuilmogelijkheden en dat vinden ze meestal onplezierig. Naden en kieren zullen moeten afgedicht worden, evenals stootvoegen. Deze laatste kun je doen door er bijenbekjes of muizenroosters in te plaatsen Ook voedselbronnen moeten zo mogelijk goed afgesloten zijn. Muizen verspreiden zich veelal door het transporteren van goederen. Ze kunnen nagenoeg overal bij en in komen. Een gat van 0,5×0,5 cm is al voldoende.

In Nederland is het nu zo geregeld dat particulieren zelf geen chemische bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken, omdat dit negatieve invloed kan hebben op het milieu. Daarom is het van groot belang om muizen vooraf al te weren. Zonder wering is bestrijding zinloos.

 

Als er wel bestreden moet worden, zal men zich moeten houden aan de landelijke regels volgens het IPM. Wat houdt dit in en welke stappen neem je;

  • Monitoring
  • Habitatmanagement
  • Mechanische bestrijding met klemmen(vaak in voerdozen voor de veiligheid)
  • Chemische bestrijding als uiterste noodgeval(voorkom doorvergiftiging)
  • Biologische bestrijding(d.m.v. natuurlijke vijanden)

 

Gevangen muizen zullen worden afgevoerd en ontlasting zal ook moeten worden verwijderd om zo verdere besmetting te voorkomen. Er dient altijd rekening gehouden te worden met hetgeen er in de nabije omgeving aanwezig is.(bv. kinderen, andere (huis)dieren). Veiligheid gaat altijd voor.

 

Om bovenstaande te kunnen waarborgen is Wind Plaagdierbeheersing uw professionele partner. We werken volgens de nieuwe wet- en regelgeving van het IPM. Om van dit probleem af te komen, maken wij samen met u een passend bestrijdingsplan.

Dus heeft u hulp nodig, neem dan gerust contact met ons op en wij lossen het op.