De boktor, grote houtwormkever en gewone houtwormkevers, zijn alle drie houtaantasters. Het gaat dan om de larven van deze kevers die schadelijk zijn. De verzamelnaam van deze larven is houtworm. Ze kunnen veel schade aanrichten aan het hout dat in gebouwen is verwerkt. Houtwormkevers leven alleen in het spinthout(het zachtere deel) en komen niet in de kern van bv. de balken. De boktor daarentegen kan dat namelijk wel en is dus veel schadelijker als de andere beide houtwormen.

 

ONTWIKKELING                              houtwormkevers                            huisboktor

  • Eitjes 40-60 200
  • Uitkomen eitjes 2-8 weken 1-2 weken
  • Larven 3 jaar gem. 4-5 jaar
  • Popstadium 2-4 weken 2-4 weken
  • Kever uitvliegopening 1-4 mm en rond 6-9 mm en ovaal
  • Totale levensduur 3-5 jaar 3-11 jaar

 

SCHADE

De larven richten de schade aan. Ze vreten gangetjes door het hout, waardoor de kracht van het hout steeds zwakker wordt. Met name de boktor kan grote schade aanrichten. Deze tasten namelijk ook het kernhout aan, waardoor een balk of plank zo zwak kan worden, dat het afbreekt. Het kernhout is het binnenste en hardste hout van een balk. De houtwormen zitten met name in het buitenste zachte spinthout. De kans op het breken van balken is dan veel kleiner. Hun voorkeur gaat uit naar ongelakt hout. Ze kunnen dus schade aanrichten aan meubilair, houten vloeren en complete dakconstructies.

 

WERING EN BESTRIJDING

Om tegen te gaan dat u houtworm in huis krijgt is het belangrijk om bepaalde maatregelen te nemen.

Bv. bij een verbouwing binnenshuis met houtwerk, dien je het goed te controleren of de balken die je gaat gebruiken geen gaatjes bevatten, waar mogelijk houtworm in zou kunnen zitten of eitjes. Dit is met name bij hout dat al enige tijd buitenshuis is opgeslagen. Ook kun je de planken of balken rondom voorzien van een goed dekkende laag verf, lak of beits. Hier houden houtwormen niet van.

Je kunt er ook voor kiezen om hout, waarbij men enige twijfel heeft, preventief te gaan behandelen om zo problemen in de toekomst te voorkomen.

 

Moet er wel een bestrijding plaatsvinden dan zijn daarvoor 2 mogelijkheden. Alvorens je gaat bestrijden bekijk je in ieder geval of het hout nog sterk genoeg is. Ook zorg je er bij de huisboktor  voor dat de oppervlakkige gangen opengekrabd en stofvrij gemaakt worden.

De meest voorkomende bestrijding is het bespuiten of bestrijken van het hout met een chemisch middel op water of olie basis. Dit kan alleen op ongelakt hout. De vloeistof trekt dan in het hout en dood de aanwezige larven, ook werkt dit preventief voor de duur van 8 – 10 jaar.

De andere manier wordt ook met hetzelfde chemisch middel gedaan, alleen dat gaat dan door middel van hoge druk. Dit is nodig als het kernhout is aangetast of dat toch het gelakte hout houtwormen bevat. Dan plaatst men een plug en hier wordt dan de vloeistof ingespoten door gebruik te maken van hoge druk. Zo bereik je ook de kern van het hout en zullen alle exemplaren gedood worden.

 

Om bovenstaande te kunnen waarborgen is Wind Plaagdierbeheersing uw professionele partner. We werken volgens de nieuwe wet- en regelgeving van het IPM en met in Nederland toegestane middelen. Om van dit probleem af te komen, maken wij samen met u een passend bestrijdingsplan.

Dus heeft u hulp nodig neem dan gerust contact met ons op en wij lossen het op.