Overlast van wespen? Wespen bestrijden is lastig en is niet zonder gevaar. Ook zijn veel mensen allergisch voor een steek, waarbij een heftige reactie kan optreden. Wilt u uw wespennest veilig en effectief laten verwijderen, schakel dan professionele hulp in? Dus laat het ons dan weten en we komen zo spoedig mogelijk bij u langs.

Overige Informatie

Wespen zijn veel geziene insecten, met name in de late zomer.

 

Leefwijze

Er zijn veel soorten wespen, per soort kan er een andere leefwijze van toepassing zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld de grondwespen die alleen leven. De meest voorkomende wespensoort in Nederland en België is de gewone wesp. Dit diertje is te herkennen aan de zwart met gele kleur. Dit soort leeft in een groot ‘volk’ of ‘kolonie’. In april begint de koningin met het nest, zij is dan alleen. Het nest maakt zij op een hele bijzonder manier. Ze kauwt namelijk op het hout van schuttingen, tuinmeubelen en dergelijke. Dit mengt ze samen met haar speeksel en vormt een papje waarvan het nest wordt gemaakt. Het nest ziet er vaak uit als een wit balletje met een gat aan de onderkant.

 

Het volk

Wanneer het nest klaar is en de larfjes er zijn wordt het volk steeds groter. De larven eten dierlijk voedsel zoals bromvliegen waardoor zij steeds verder groeien. De volwassen wesp eet plantaardig voedsel. Aan het einde van de zomer ontstaat er een tekort aan plantaardig voedsel doordat steeds meer wespen volwassen geworden zijn. Dit is het moment dan ook dat de mensen meer last krijgen van de wespen.

 

 

Hoornaar Wesp

Overlast van hoornaar wespen? Hoornaars bestrijden is lastig en is niet zonder gevaar. Ook zijn veel mensen allergisch voor een steek, waarbij een heftige reactie kan optreden. Wilt u uw hoornaarsnest veilig en effectief laten verwijderen, schakel dan professionele hulp in? Dus laat het ons dan weten en we komen zo spoedig mogelijk bij u langs.

Overige informatie

Hoornaar wespen zijn groter dan gewone wespen. De Europese hoornaar is een wespensoort die veel voorkomt in Nederland. De 30 mm grote vliegende insecten zijn geel, zwart en bruinrood gekleurd. Hoornaar wespen zijn over het algemeen niet agressief. De hoornaar wordt echter wel agressief wanneer men te dicht bij het nest komt. Zolang u op afstand blijft is er weinig gevaar.

Hoornaars leven van suikerhoudend voedsel en insecten. Hoornaars kunnen schadelijk zijn voor bijen en bijenhouders. Hoornaars steken bijen dood en verzamelen de honing

 

Leefwijze

De Europese hoornaar komt in Nederland vooral in het oosten en zuiden van het land voor. Hun ideale habitat bevindt zich in zanderige gebieden en bossen. Zo kun je ze bijvoorbeeld in heidegebieden in bosrijke omgevingen tegen komen. Daarnaast worden ze ook in cultuurgebieden zoals parken, tuinen en in gebouwen aangetroffen.

De wespensoort wordt gemiddeld 30 cm en kan wel tot 40 mm groot worden, terwijl een gewone wesp niet groter dan 20 mm wordt. Daarnaast hebben ze nog enkele andere uiterlijke kenmerken waar je ze aan kunt herkennen.

 

Het volk

Deze wespensoort leeft in een kolonie met maximaal 1000 individuen. Rond eind augustus zet de koningin eieren af waar geen werksters, maar vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen uit komen. De mannetjes komen eerst uit en worden opgekweekt door de werksters, en pas later is het de beurt voor de koninginnen. De jonge koninginnen vliegen later uit om een plek voor de winter te zoeken. Na de winter beginnen ze in april te met het stichten van een nieuwe kolonie.

 

Verschil Aziatische hoornaar en Europese hoornaar

Het is lastig om de Europese hoornaar van de exoot te onderscheiden. Het verschil is vooral zichtbaar in het borststuk en het uiteinde van de poten. Het borststuk van de Aziatische hoornaar is helemaal zwart, zonder bruine stukken. Daarnaast hebben hun poten opvallende gele uiteinden, terwijl de rest bruin is. Bij de Europese hoornaar zijn de poten helemaal bruin zonder lichte uiteinden.

Worden er Aziatische hoornaars ontdekt dan moet dit doorgegeven en bestreden worden in tegenstelling tot de Europese Hoornaars.

Aziatische hoornaars zijn agressiever dan de Europese hoornaar. Steken zijn vaak pijnlijker dan van andere wespensoorten.