Bedwantsen komen over de gehele wereld voor, waar mensen wonen. Dit zijn ecto-parasieten wat staat voor parasieten die van buitenaf(ecto) parasiteren. Het meest voorkomend in de slaapkamers van mensen en bv. hotels. Ook niet zo gek, want ze voeden zich altijd ’s nachts door mensenbloed op te zuigen. Dit doen ze dm.v. hun stekende-zuigende monddelen te gebruiken om speeksel in het wondje te brengen waarin een antistollingsstofje wordt toegediend. Vervolgens zuigen ze dan 5-10 minuten. Ze hebben maar 1 maaltijd per 8 dagen nodig als ze in goede omstandigheden verkeren qua temperatuur(20-25*C). Bij 22*C kunnen volwassen bedwantsen zelfs 20-35 weken zonder voedsel.   Ze zijn lichtschuw en komen alleen als ze echt hongerig zijn bij kunstlicht tevoorschijn en verder alleen als het donker is. Dit maakt dus het bestrijden zo moeilijk.

 

ONTWIKKELING

  • Vrouwtjes leggen dagelijks eitjes(2-12) tot gemiddeld 100 tot 200 max.
  • Onvolledige gedaanteverwisseling
  • Ei-stadium 15*C(22dgn.), 25*C(10 dgn.) en 30*C(5 dgn.)
  • Larvestadium 20-40 dagen afhankelijk van temperatuur
  • Ei tot imago 18-20*C(2 mnd.), 25-27*C(1 mnd.) <15 ontwikkeling staat bijna stil
  • levensduur 18-20*C(9mnd-1,5jaar), 27*C(4 mnd) en 34*C(2,5 mnd)

 

SCHADE

Bedwantsen veroorzaken bij de meeste gastheren jeukende huidirritaties die, als het te lang duurt, gepaard gaan met zwellingen. Men kan zich onwel gaan voelen als ze met enige regelmaat als voedsel dienen voor de parasieten. Ze kunnen eventueel ziektekiemen verspreiden, maar dit is gelukkig meestal niet het geval.

 

WERING EN BESTRIJDING

Het is bekend dat de bedwantsen zich met name schuilhouden in de slaapkamer. Bijvoorbeeld in holle buizen, houtkieren, naden van matrassen, onder/achter de plinten, wandcontactdozen en loszittende behangdelen. Ze kunnen zich ook makkelijk verplaatsen naar aanliggende kamers of woningen via doorvoeropeningen en leidingen. Daarnaast worden ze ook vaak verplaatst d.m.v. bagage, verplaatsen van meubilair of 2e-handskleding.

Ga dus bij het aantreffen van bedwantsen niet slepen met het beddengoed, meubilair of de kleding. Laat alle aanwezige voorwerpen in de kamer liggen. Zo voorkom je verspreiding.

 

Hoe ga je dit probleem oplossen?

Aangezien het een ingewikkelde en lastige kwestie is om dit probleem op te lossen, kun je het best direct naar een professionele bestrijder gaan. Dingen die jezelf zou kunnen doen is goed en nauwkeurig stofzuigen. Verder is er een combinatie van chemische en niet-chemische bestrijding nodig. Er zal gebruik gemaakt moeten worden van insecticide en hitte behandeling. De laatste kan doormiddel van verhitting boven de 43*C(alle stadia gaat dood) en door stoombehandeling. Dit zal door inspectie bepaald worden.

 

Ook is nazorg van groot belang. Dit zal plaatsvinden na ca. 2 weken.

Om bovenstaande te kunnen waarborgen is Wind Plaagdierbeheersing uw professionele partner. We werken volgens de nieuwe wet- en regelgeving van het IPM. Om van dit probleem af te komen, maken wij samen met u een passend bestrijdingsplan.

Dus heeft u hulp nodig, neem dan gerust contact met ons op en wij lossen het op.