Mieren komen overal in Nederland voor. Er zijn meer dan 13.000 soorten wereldwijd, waarvan ca. 100 soorten in Nederland leven. Mieren zijn sociaal levende, statenvormende insecten. Dit bestaat uit de volgende groepen(staten). De Koninginnen, de werksters, de soldaten en de mannetjes. Elk van de genoemde groepen heeft een eigen taak binnen een kolonie. Een kolonie kan zeker meerdere nesten bevatten. Bij de meeste soorten zijn de mannetjes duidelijk te herkennen, want deze hebben vleugels(de vliegende mieren). Bij sommige soorten hebben ook de werksters en de koninginnen vleugels. Mieren voeden zich met andere insecten en houden veel van zoetigheid. Denk bijvoorbeeld aan honingdauw(afscheidingsproduct van bladluizen), limonadesiroop, enz.).

Enkele voorkomende soorten hier in Nederland zijn de Schubmieren, Faraomieren, Bosmieren en draaigatje. (Schubmieren is een verzamelnaam van; de wegmier, schaduwmier, boommier en de glanzende houtmier)

 

ONTWIKKELING

  • Koninginnen leggen alleen eitjes(tussen mei-augustus)
  • Volledige gedaanteverwisseling
  • Ei-stadium 3-4 weken
  • Larvestadium 2-3 weken
  • Koningin max. levensduur 15-20 jaar
  • Werksters max. levensduur 2-3 jaar
  • Na bruidsvlucht sterven de mannetjes

 

SCHADE

Mieren zijn vaak hele actieve diertjes die constant bezig zijn met voedsel zoeken. Het begint al vaak vroeg in het voorjaar dat je de eerste mieren aantreft en dat loopt door tot laat in het najaar. Ze kunnen schade veroorzaken aan uw gazon, maar ook zeker aan het straatwerk. Ze kunnen het zo ondergraven, dat soms het straatwerk verzakt. Maar het blijft vaak niet alleen bij uw tuin, want ze kunnen ook gemakkelijk binnenshuis komen en daar schade aanrichten. Dan moet je denken aan vervuiling of knaagschade. Zelfs worden er grote nesten aangetroffen tussen de muren of onder de vloer. Deze zitten soms op lastige plaatsen, waardoor het kan gebeuren dat er delen gesloopt moeten worden om de mieren echt te verwijderen. Dus een belangrijke tip is, dat je het vroegtijdig aan moet gaan pakken. Voorkomen is beter dan genezen.

 

WERING EN BESTRIJDING

Het is van groot belang dat de leefomgeving onaantrekkelijk wordt voor de mieren, d.w.z. dat je afval en zeker zoete middelen goed afgesloten moet opslaan. Mocht je morsen met een zoet drankje o.i.d. is het zeker in het hoogseizoen aan te raden dit direct schoon te maken. Laat ’s nachts niet de vuile vaat op het aanrecht staan. Zorg er voor dat je zo weinig mogelijk vochtige ruimtes creëert door goed te ventileren. Vochtig rottend hout bv. trek ook mieren aan.

 

 

 

 

 

Belangrijk is zoveel mogelijk te bestrijden buitenshuis. Dus merk je dat er een mierenkolonie rond je gevel loopt, wacht dan niet te lang maar pak dit direct aan. Zo is de kans kleiner dat ze binnenkomen.

Je kunt gaan bestrijden met lokaasdoosjes, al wordt dit lokaas niet altijd geaccepteerd door de mieren en loop je zelfs de kans dat ze het gaan vermijden. Gebruik je deze toch zet ze dan op de looppaden van de mieren. Ze zijn ook te behandelen met granulaat en gel. Dit werkt veel beter alleen kan de particulier dit zelf niet meer aanschaffen.

 

Om bovenstaande te kunnen waarborgen is Wind Plaagdierbeheersing uw professionele partner. We werken volgens de nieuwe wet- en regelgeving van het IPM. Om van dit probleem af te komen, maken wij samen met u een passend bestrijdingsplan.

Dus heeft u hulp nodig, neem dan gerust contact met ons op en wij lossen het op.