De mol is een veel voorkomend diersoort in heel Nederland en leeft onder de grond. Volwassen mollen leven vaak solitair. Ze graven lange gangenstelsels(kan wel 12-15m per dag graven) en leven voornamelijk van wormen en insectenlarven. Mollen zijn niet alleen goede gravers, maar kunnen ook goed klimmen en zwemmen. Hun belangrijkste zintuig is het reukzintuig. Ze zien nauwelijks iets. Ze hebben een heel zachte vacht met haren die alle kanten kunnen opbuigen. Hierdoor kunnen ze zowel voor- als achteruit kruipen in de nauwe gangen. Ze zijn het meest actief in het voor- en najaar. Als ze aan het graven zijn, zijn ze niet per definitie op jacht om voedsel te zoeken. Die halen ze uit de bestaande gangen.

 

ONTWIKKELING

  • Voortplantingsseizoen is van maart tot juni
  • Nestgrootte 3-5 jongen
  • Draagtijd 21 dagen
  • Zoogperiode 6-7 weken
  • Na 9 weken worden de jongen verdreven uit het gangenstelsel
  • levensduur 3 jaar

 

SCHADE

Als je mollen in de tuin heb kun je het vaak direct zien. Je krijgt namelijk op verschillende plekken molshopen in het gazon. Daarnaast graven ze vlak onder de oppervlakte gangen, waardoor het gras vaak gele banen vertoond of zelfs dood kan gaan. Verzakkingen in het straatwerk(bv. terrassen, paden) zijn ook kenmerkend. Ze graven vaak rondom een perceel een hoofdgang en gaan vanuit deze gang zijgangen maken die je voornamelijk in het gazon zult zien.

 

WERING EN BESTRIJDING

Het weren van mollen is best moeilijk, want je weet nooit waar ze vandaan komen. Ze graven gangen onder het straatwerk door, maar vaak is het wel zo dat ze vanaf een humusrijke kant de tuin binnen komen. Hierin bevindt zich namelijk veel voedsel.

 

Je hebt voor het bestrijden 3 mogelijkheden;

  • Mollenklemmen plaatsen(de meest voorkomende en effectieve bestrijding)
  • Tabletten in de gangen leggen(tijdelijk en schadelijk voor het milieu)
  • Werken met gassen(dit mag alleen een bedrijf doen met specialisatie gassen)

 

Belangrijk is dat je niet te lang wacht om te gaan bestrijden met klemmen, want dan maak je het moeilijk om de mol te kunnen vangen. Mollen hebben namelijk hoofdgangen(ritten) en die zijn het meest belopen. Dit zijn de gangen waarin je het best de klem kunt zetten. Als er veel overige gangen gegraven zijn, wordt het steeds lastiger om de juiste gangen te vinden.

 

Om bovenstaande te kunnen waarborgen is Wind Plaagdierbeheersing uw professionele partner. Met meer dan 5 jaar ervaring als mollenvanger, zijn wij het juiste adres.

Dus heeft u hulp nodig neem dan gerust contact met ons op en wij lossen het op.