De steenmarter is een veel voorkomend roofdier in met name het Oostelijke deel van Nederland. Het is een slim dier die zich makkelijk aanpast aan zijn leefomgeving. Zijn eten bestaat grotendeels uit knaagdieren en vogels, maar ook kikkers, eieren en in het najaar zelfs plantaardige kost(vruchten en bessen). Ze komen steeds vaker voor in de nabije omgeving van mensen(een cultuurvolger).

Het zijn uitstekende klimmers en ze kunnen enorme sprongen maken van maar liefst 1,5 meter. Daarnaast kan hij ook zwemmen, maar doet dit niet graag. Het dier leeft bijna zijn hele leven solitair in een eigen territorium en is het meest actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Ze kunnen per nacht wel 10-15 km afleggen. Ze hebben binnen hun territorium meerdere schuilplaatsen. Dan kun je denken aan houtwallen, boomholtes dicht struikgewas en vervallen schuurtjes. ’s Winters is dit vaak in gebouwen. Hun reukzintuig is goed ontwikkeld.

 

ONTWIKKELING

  • Vrouwtjes krijgen in maart/april jongen.
  • Nestgrootte 2-4 jongen
  • Zoogperiode 3 maanden, dan zelfstandig
  • Levensduur ca. 10 jaar

 

SCHADE

Steenmarters kunnen aanzienlijke schade veroorzaken. Ze bijten en krabben graag aan kabels, rubbers, isolatiematerialen en zelfs houten delen. Ook auto’s zijn mikpunt, daarvan wordt de bekabeling vaak doorgeknaagd. Hun aanwezigheid is vaak te ruiken door de ontlasting die ze achterlaten of dode prooidieren die blijven liggen. Ook overlast van lawaai is een veel voorkomende klacht en het verspreiden van vlooien die ze met zich meedragen. Kortom goede redenen om te voorkomen dat ze je huis binnenkomen.

 

WERING EN BESTRIJDING

Om bovenstaande te kunnen waarborgen is Wind Plaagdierbeheersing uw professionele partner. We werken volgens de nieuwe wet- en regelgeving van het IPM. Om van dit probleem af te komen, maken wij samen met u een passend bestrijdingsplan.

Dus heeft u hulp nodig, neem dan gerust contact met ons op en wij lossen het op.