05
Mar
Zilvervisjes is een insectensoort die algemeen in Nederland voorkomt. Ze komen het meest voor in gebouwen. Ze kunnen zich heel makkelijk verspreiden. In veel gevallen komen ze met producten en materialen mee. Het is een lichtschuw diertje, die zich overdag veelal verscholen houdt in de naden en kieren in huis. Ze leven in een vochtige omgeving waarbij de luchtvochtigheid al boven de 50% moet zijn. Het meest ideale is zelfs een percentage van 75% luchtvochtigheid. Het voedsel van de zilvervisjes is heel breed, nl. koolhydraten(zetmeel), vochtige granen, bepaalde lijmen, mijten, dode insecten en schimmels. Ze kunnen enige maanden zonder voedsel overleven.
Het optimale klimaat is rond de 25*C. Deze soort wordt heel makkelijk verward met het papiervisje en het ovenvisje. Maar toch leven de soorten weer in heel andere omstandigheden.
Het insect heeft de vorm van een worteltje met aan de kop 2 lange voelsprieten en aan het achterlijf 3 aanhangsels, vandaar de naam franjestaarten.
ONTWIKKELING
- Onvolledige gedaanteverwisseling
- Ei-stadium bij 25*C en hoge luchtvochtigheid 28 dagen
- Tijdens larvestadium vervellen ze 8 á 9 keer
- Ei tot imago afhankelijk van temperatuur, dus heel wisselend
- levensduur 2-3 jaar
SCHADE
Zilvervisjes vallen onder de hinderlijke beestjes. Ze kunnen met name schade aanrichten als ze echt in grote aantallen aanwezig zijn. Schade wordt vaak aangebracht aan papier, behang en boeken. Ook synthetische materialen en kleding kunnen aangetast worden, doordat er een bepaalde soort lijm in verwerkt is. Over het algemeen richten ze niet veel zichtbare schade aan, maar zorg er dan wel voor dat de populatie niet te groot wordt.
WERING EN BESTRIJDING
Om zilvervisjes zoveel mogelijk te weren is het goed om (natte) ruimtes goed te ventileren. Veel zilvervisjes duidt namelijk vaak op een te hoge luchtvochtigheid die je meestal door te ventileren al goed kunt onderdrukken. Wat de oorzaak hiervan kan zijn is bv. een lekkende leiding, andere lekkages of bouwtechnische problemen. Ook is hygiëne een belangrijk element wat betreft wering en draagt dus preventief bij. Evenals het goed opbergen van voedselvoorraden in afgesloten bussen en verlaging van de temperatuur of droogstoken van ruimtes.
Heb je eenmaal overlast van zilvervisjes is dit goed te bestrijden. Dat kan door een naden en kieren behandeling uit te gaan voeren. Dit zijn vaak de schuilplaatsen van zilvervisjes. Daarnaast kun je ook gebruik maken van gellen. Dit laatste houdt in dat je een gel met insecticide aanbrengt. De zilvervisjes eten dit op en gaan dood. Dode zilvervisjes worden weer gegeten door andere zilvervisjes die op hun beurt ook dood gaan(kannibalisme). Wel moet erbij gezegd worden dat dit middel zonder andere maatregelen te treffen(bv. niet ventileren) een tijdelijke oplossing is. De aanwezige populatie sterft uit, maar zal op den duur weer vervangen worden door een nieuwe populatie. Kortom zorg ervoor dat de ruimtes een lage luchtvochtigheid hebben en goed geventileerd worden om dit te voorkomen.
Om bovenstaande te kunnen waarborgen is Wind Plaagdierbeheersing uw professionele partner. We werken volgens de nieuwe wet- en regelgeving van het IPM. Om van dit probleem af te komen, maken wij samen met u een passend bestrijdingsplan.
Dus heeft u hulp nodig, neem dan gerust contact met ons op en wij lossen het op.