De zwarte rat is een rattensoort die met name in het zuidelijke deel van Nederland voorkomt en in havengebieden. Deze soort is nog intelligenter dan zijn soortgenoot, de bruine rat. Ook kan hij zich steeds makkelijker aanpassen aan zijn leefomgeving. De zwarte rat is een alleseter, maar heeft voorkeur voor granen, vruchten en noten. Ze komen het meest voor in en om gebouwen op hoger gelegen gedeeltes. Soms nestelen ze zelfs in klimplanten of hagen als de temperatuur hoog genoeg is.

Het zijn uitstekende klimmers. Hun reukzintuig is het belangrijkste zintuig. Ze zijn het meest actief in de nachtelijke uren en bijzonder wantrouwend ten opzichte van verandering in zijn leefomgeving. In hun leefomgeving zijn ze minder afhankelijk van water dan bruine ratten. Wel moeten er voldoende schuil- en nestgelegenheden aanwezig zijn. Het is een echt familiedier die leeft in een eigen territorium waarin geen andere families geduld worden.

 

ONTWIKKELING

  • Vrouwtjes in de leeftijd van 3 maanden en ouder zijn constant vruchtbaar.
  • Gemiddeld 6 worpen per levensjaar
  • Nestgrootte tussen de 6-10 jongen
  • Draagtijd 20-24 dagen
  • Zoogperiode 3 weken en na 3 maanden geslachtsrijp
  • levensduur ca. 4 jaar, gemiddeld 2 jaar

 

SCHADE

Ratten staan bekend als dragers van ziektekiemen, waardoor de volksgezondheid en voedselveiligheid in het gedrang kunnen komen. Denk dan aan bv. de ziekte van Weil, pest en salmonella. Daarnaast bevuilen ze voedselvoorraden met hun ontlasting(krom, spits 1cm lang, 2-3mm dik) en urine. Ze veroorzaken ook vaak knaagschade aan verpakkingsmaterialen, wanden en dakbeschotten, isolatiemateriaal, leidingen en kabels. In woningen kunnen ze zelfs rust verstorend zijn.

 

WERING EN BESTRIJDING

Het is van groot belang dat de leefomgeving onaantrekkelijk wordt voor de rat, d.w.z. dat je habitatmanagement op orde moet zijn. Denk dan aan het maaien van het gras rondom de gebouwen, geen/weinig begroeiing tegen de muren en dat materialen op een overzichtelijke en nette manier zijn gerangschikt. Hierdoor hebben ze minder schuilmogelijkheden en dat vinden ze meestal onplezierig. Ook voedselbronnen moeten zo mogelijk goed afgesloten zijn.

In Nederland is het nu zo geregeld dat particulieren zelf geen chemische bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken, omdat dit negatieve invloed kan hebben op het milieu. Daarom is het van groot belang om ratten vooraf al te weren.

 

Als er wel bestreden moet worden, zal men zich moeten houden aan de landelijke regels volgens het IPM. Wat houdt dit in en welke stappen neem je;

  • Monitoring
  • Habitatmanagement
  • Mechanische bestrijding met klemmen(vaak in voerdozen voor de veiligheid)
  • schieten met de PCP-buks
  • Chemische bestrijding als uiterste noodgeval(voorkom doorvergiftiging)
  • Biologische bestrijding(d.m.v. natuurlijke vijanden)

Gevangen ratten zullen worden afgevoerd en ontlasting zal ook moeten worden verwijderd om zo verdere besmetting te voorkomen. Er dient altijd rekening gehouden te worden met hetgeen er in de nabije omgeving aanwezig is.(bv. kinderen, andere (huis)dieren). Veiligheid gaat altijd voor.

 

Om bovenstaande te kunnen waarborgen is Wind Plaagdierbeheersing uw professionele partner. We werken volgens de nieuwe wet- en regelgeving van het IPM. Om van dit probleem af te komen, maken wij samen met u een passend bestrijdingsplan.

Dus heeft u hulp nodig, neem dan gerust contact met ons op en wij lossen het op.